Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Manapság az autóvásárlók élvezik a választás szabadságát a járművükre vonatkozó márka független szolgáltatások területén. Ez az európai törvényhozás által lefektetett szabályoknak köszönhető, amelyik szabad és hatékony versenyt tesznek lehetővé.

Választhatja-e bármelyik szervizt?

IGEN! Ön szabadon megválaszthatja ki végezze el járművén a javítást, legyen az márkaszerviz, akár egy független szerelő.

Mi a helyzet a garanciális jogokkal?

A járműgyártók nem tehetik függővé a garanciát a kizárólagos saját hálózaton belüli javítástól és szervizeléstől, sem pedig a saját márkás cserealkatrészek kizárólagos használatától. Az európai rendelkezések értelmében a fogyasztóknak joguk van az általuk választott szervizt alkalmazni bármilyen, nem a garancia keretében végzett javításhoz a törvényes garanciális időtartam és egyéb kiterjesztett garanciális periódus alatt.
Természetesen minden szakember felelősséggel tartozik a megfelelő minőségű alkatrészek használatáért és a szervizelésekért. Ennek következtében bárki, aki kárt okoz autójában gondatlan munkavégzés vagy hibás alkatrész felhasználása miatt, az felelős is az okozott kárért.

Visszahívási akciók, ingyenes szervizelések és garanciális munkák.

Létezik egy kivétel a szabály alól, amikor a hibát a jármű gyártójának költségére kell kijavítani. Bármilyen hiba, amely a jármű gyártási folyamatából ered azt a jármű gyártójának kell kijavítania. Ilyen eseteken, amikor a gyártó állja a költségeket, mint pl. visszahívási akció, ingyenes szervizelés vagy nagyobb garanciális munka, azokat a gyártó által előírt helyen kell elvégezni. A gyártó határozza meg azt is, hogy milyen alkatrészeket kell használni.

Biztosítási politika és garanciális szerződések

A garanciális időszak alatt az alkatrész és a javító választásának szabad lehetősége csak abban az esetben áll fenn, ha a garancia a jármű megvásárlásának elválaszthatatlan része. Amennyiben Ön kiegészítő garanciát vásárolt gépjárművéhez, a gépjármű gyártója kikötést irhat elő az alkatrészre és a javítóra vonatkozóan. Ebben az esetben a szabad választás lehetősége nem érvényes. Legyen óvatos, amikor aláír egy kiegészítő garanciális szerződést, mert ezzel lehet, hogy lemond a szervizelésre vonatkozó szabad választási jogáról!

Milyen alkatrészeket lehet használni?

"Gyári csere alkatrészeket" és "megfelelő minőségű alkatrészeket" lehet használni. A "gyári cserealkatrészek" nem csak azok az alkatrészek, amelyeket a jármű gyártója árusít, hanem azok is, amelyeken megtalálható az alkatrész gyártójának logója. A legtöbb esetben mindkettő ugyanazon a gyártósoron készült, ugyan azon előírások szerint.
Vannak még "megfelelő minőségű alkatrészek", ezek az alkatrészeket a független alkatrészgyártó által készültek, melyek azonos minőségűek a gyári alkatrészekkel.

Tudta:

2002 óta hatályos a fő törvényes okirat, amire e jogok alapulnak a Gépjárművekre Vonatkozó Csoportmentességi Rendelet (EC) 1400/2002
(forrás:
www.r2rc.eu)

    • Az EU rendelkezések értelmében a jármű gyártója nem utasíthat vissza garanciális javítást, (pl. hibás elektromos ablak javítása), mert az olajcsere egy független szervizben volt elvégezve.
    • a cserealkatrészek 80%-a alkatrészgyártók által és nem a jármű gyártók által készül. Ezeket független nagykereskedések adják el az Ön szervizének.